Framför allt är det de yngre som smittas av covid-19 i högst utsträckning just nu och som även driver smittspridningen.
– Orosmomentet är gruppen 20 upp till 40 år där vi ser rätt mycket fall, sa Anders Tegnell vid dagens myndighetsgemensamma pressträff.
Framåt vintern förväntar sig Folkhälsomyndigheten en ökande spridning och kommer att besluta om insatser allt eftersom.
– Vi kommer att följa läget väldigt noggrant och titta var det ökar, om det kommer att vara skolor eller större evenemang. Vi kommer försöka hitta insatser som riktar sig specifikt mot de ställen där man ser en ökad spridning.
I går meddelade myndigheten att alla svenskar kommer att erbjudas en tredje påfyllnadsdos för att förlänga skyddet. Om det kommer bli ytterligare sprutor därefter kan inte Anders Tegnell svara på i nuläget.
– Det är helt omöjligt att i dag veta hur det blir. Det kan utvecklas så att vi får ett väldigt långvarigt skydd efter tredje dosen, andra sjukdomar kräver årliga vaccinationer.
Under pressträffen nämndes även vaccinationstäckningen bland vårdpersonal. Myndigheten har undersökt de register som finns för att få en bild av hur många inom vården som låtit vaccinera sig. Enligt Anders Tegnell avviker inte vårdpersonal nämnvärt från den övriga befolkningen, där ungefär 80 procent vaccinerats.
– Snarare ligger vårdpersonal som bedriver vård på sjukhus betydligt högre. Men även de andra grupperna ligger på samma nivå som befolkningen som helhet.
Samtidigt betonade han att man med olika incitament försöker trycka på för att få ännu fler vårdanställda att vaccinera sig.