Peter Zygmunt, professor i farmakologi vid Lunds universitet. Foto: Lunds universitet

– Det är fantastiskt. Vi har naturligtvis väntat länge på detta. Det är mycket välförtjänt, säger Peter Zygmunt, som själv bedrivit forskning tillsammans med den ena av pristagarna, David Julius, i många år.

Han konstaterar att det är två stora upptäckter som nu belönas.

– Det handlar om två alarmsystem för att vi ska kunna överleva. Vi måste kunna känna igen skadlig temperatur och skadligt tryck. Det är fundamentalt, säger han och fortsätter:

– Vi kan hörsel och lukt och så vidare. Men temperatursinnet och tryck och känsel har varit väldigt diffust. Det relaterar naturligtvis till smärta, men även till andra viktiga sjukdomar där de här kanalerna kan vara inblandade.

Han tillägger att det finns några få mutationer där vissa familjer inte kan känna skadlig temperatur och skadligt tryck.

– De lever i konstant livsfara. Akut är de här mekanismerna livsviktiga. Men de här upptäckterna öppnar också upp för att modernisera smärtläkemedelsarsenalen framöver. Det stora problemet i samhället är ju inte den akuta smärtan utan den långvariga smärtan som vi har så ålderdomliga behandlingar för.

Han tror dessutom att det kan komma att utvecklas läkemedel inte bara för smärtbehandling utan också inom andra områden.

– Kanske för diabetes, kardiovaskulärt eller för cancer, säger Peter Zygmunt.

Själv kom han in i forskningsfältet två år efter att David Julius identifierade kapsaicinreceptorn.

– Vi var de första som identifierade att det finns kroppsegen chilipeppar, alltså en kroppsegen kapsaicinliknande substans som kunde aktivera den här receptorn. Det publicerade vi i Nature 1999.

Tillsammans med David Julius har han även identifierat en kusin till kapsaicinreceptorn, som kallas senapsreceptorn eller wasabireceptorn. En receptor som finns på liknande smärtnerver men känner av andra typer av vävnadsskadande, irriterande ämnen.

Enligt Peter Zygmunt har det hittills varit svårt att få medel för den här typen av forskning, och smärtforskning överhuvudtaget, i Sverige.

– Jag är jätteglad över Nobelpriset men samtidigt känner jag för egen del enorm frustration över att det är sådan diskrepans mellan vad som anses som viktig forskning internationellt och det som går att få finansiering för på hemmaplan.

Läs också:

Nobelpriset i medicin för upptäckter om temperatur och känsel

Upptäckten har betydelse för att förstå smärtmekanismer