Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Jag håller med om och blir lika förbannad som alla andra över att testning och smittspårning dröjde, men det hade sina skäl. Har man en omfattande pandemi är det inte så svårt att ha en viss förståelse för att en uppskalning av testning kan ta lite tid, säger hon i en intervju med P4 Extra, där hon också betonar att provtagningen har varit regionernas ansvar.

Däremot är Lena Hallengren inte enig med coronakommissionen om att den svenska pandemiberedskapen var undermålig och hanteringen senfärdig.

– Jag håller inte med om den kritiken och jag tror att jag har uttalat det vid många olika tillfällen.

Till TT säger hon dock att det finns delar av regeringens hantering som »kunde ha gjorts annorlunda« och konstaterar att det blir lättare att se på arbetet med facit i hand.

Under fredagen lade coronakommissionen fram sitt andra delbetänkande, som innehöll kritik på ett stort antal områden. Bland annat påtalades att Sverige inte stått rustat för en pandemi, att de inledande åtgärderna var otillräckliga, att smittskyddslagstiftningen inte klarar av att möta ett allvarligt pandemiskt utbrott och att ett decentraliserat smittskydd gjort det oklart vem som bär ansvaret för helheten.

Läs också: Skarp kritik mot virushantering

Läs coronakommissionens andra delbetänkande här.