Fredagen den 15 oktober beslutade Länssjukhuset Ryhov att tillfälligt stänga flera vårdplatser på intensivvårdsavdelningen. Detta efter att mögelsporer upptäckts i lungorna hos fem av patienterna som vårdades på avdelningen.

Till följd av neddragningen flyttades två intensivvårdspatienter till andra intensivvårdsavdelningar i Region Jönköpings län, enligt ett pressmeddelande från regionen. Mögelproblemen kan ha uppstått eftersom avdelningen haft flera vattenläckor den senaste månaden. Bland annat har det läckt från taket.

– Med allra största sannolikhet beror det på att vi haft tre vattenläckor som är lagade och renoverade. I samband med detta har det kommit ut mögel, säger Magnus Trofast, verksamhetschef för operations- och intensivvårdskliniken på Ryhov, till Jönköpings-Posten.

Mögelsporer är normalt inte farliga, men för patienter med nedsatt immunförsvar kan de innebära en hälsorisk. Om sporerna har påverkat de fem Iva-patienternas tillstånd är fortfarande oklart.

Efter en storstädning under helgen kunde alla vårdplatserna öppnas igen på måndagen, och Iva-verksamheten på sjukhuset återgick till ordinarie verksamhet. Händelsen kommer att anmälas enligt lex Maria. Vårdhygien och smittskydd kommer även fortsatt ta luftodlingar, och ett externt företag ska även ta odlingar på ytorna i lokalerna.

Tidigare i oktober fick en kirurgavdelning vid Skellefteå lasarett tillfälligt stängas på grund av mögeltillväxt som orsakats av en vattenskada. Möglet upptäcktes eftersom personalen fick symtom som ont i halsen, huvudvärk och utslag.