– Det har kommit in flera anmälningar från anonyma uppgiftslämnare som sammantaget gjort att vi valt att öppna ett ärende, säger Adam Karttunen Bark, inspektör på Ivo.

Granskningen av grundarna bakom den vaccinkritiska gruppen Bota Sverige har nyligen påbörjats och myndigheten har gett de båda utpekade läkarna en möjlighet att yttra sig. Med bara dagar kvar innan tidsfristen löper ut har ingen av dem ännu valt att ge sin bild av saken. Hanna Åsberg skriver i ett sms till Läkartidningen att hon kommer att skicka in ett yttrande till Ivo i veckan men lämnar inga övriga kommentarer. Glenn Dormer svarar inte i telefon men skriver i ett mejl till Läkartidningen att han och Hanna Åsberg, i egenskap av språkrör för Bota Sverige, försöker att ”informera myndigheterna och folket om sanningen om SARS-cov-2 och de experimentella vaccinerna” och att de bland annat gjort en anmälan till polischefen i Stockholm.

Tillsammans har de båda genom Bota Sverige spritt material där de tonar ned coronapandemin och avråder från att vaccinera sig. I ett tv-klipp på nätet jämför Glenn Dormer vaccinering med förintelsen.

– Om vi låter regeringen tvinga oss att bära mask och ta vaccin blir vi alla judar på väg mot slakthuset, säger han i tv-intervjun samtidigt som han varnar reportern för att hon som kvinna kommer att bli steril om hon låter sig vaccineras.

Som Läkartidningen tidigare har rapporterat gör allmänläkaren Hanna Åsbergs engagemang i Bota Sverige att hon hotas av uteslutning ur Svensk förening för allmänmedicin, där hon själv tidigare var ordförande. Läkarförbundet centralt har dock inget pågående uteslutningsärende kopplat till företrädarna för Bota Sverige.

»Vi företräder medlemmar även om de inte delar eller kritiserar förbundets samhällspolitiska och medicinska ställningstaganden«, skriver ordföranden Sofia Rydgren Stale i ett uttalande.

Läs även: Förra Sfam-ordföranden kan bli utesluten: ”Vi måste markera”