Tidigare i veckan rapporterade P4 Halland att knappt hälften av gruppen över 80 år i regionen tagit sin tredje vaccindos eller bokat tid. Biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren trodde att en anledning var att de äldre kände sig trygga med de första doserna och att man därför inte bokat tid.

– Man kanske inte uppfattar att det är lika akut nu, sa hon och uppmanade fler att ta sprutan.

Den 21 oktober var 23,2 procent av de äldre i Halland vaccinerade med tre doser – vilket ändå är bland de högsta siffrorna i landet. Bara Sörmland, Jämtland, Östergötland och Gotland hade då vaccinerat en större andel äldre. Längst ner i statistiken återfinns Skåne (med 5,4 procent vaccinerade), Dalarna (med 5,9 procent vaccinerade) och Blekinge (med 7,5 procent vaccinerade). De låga siffrorna har dock sina förklaringar, menar de lokala vaccinsamordnarna.

Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne, säger till Läkartidningen att gruppen 80+ i regionen börjar vaccineras först den här veckan. Man har valt att prioritera att ge personer på särskilt boende vaccin först, eftersom denna grupp även ska erbjudas högdos-influensavaccin som inte får kombineras med covid-19-vaccinet. Men 80-plussarna som nu alltså står näst på tur kommer i stället att erbjudas vaccin mot säsongsinfluensa och dos tre av covidvaccinet i samma veva.

– Så förhoppningsvis kommer statistiken se mycket bättre ut om bara en vecka, säger Maria Landgren.

Även i Dalarna är strategin att låta de äldre få både influensavaccin och covidvaccin vid samma tillfälle.

– De regioner som har en hög vaccinationstäckning i den här gruppen redan nu måste ha börjat ge covidvaccinet direkt, säger Dalarnas vaccinsamordnare Olof Ehrs.

Blekinges vaccinsamordnare Anna Tegel skriver i en kommentar till Läkartidningen att regionens tidsbokning öppnade först under onsdagen och att cirka 46 procent av gruppen 80 år och äldre redan antingen vaccinerat sig eller bokat tid.

»Så även om vi ligger i botten i den senaste statistiken anser vi att det ser hoppfullt ut«.

Under onsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att en tredje vaccindos kommer att erbjudas alla över 16 år under vintern och våren.

Se Folkhälsomyndighetens statistik över vaccinationstäckningen här.