Alla 65+ samt personal inom omsorg, hemsjukvård och hemtjänst ska prioriteras för att få en tredje vaccindos. Det meddelade Folkhälsomyndigheten i går den 27 oktober. Men annan vårdpersonal får, enligt generaldirektör Johan Carlson, »vänta ett tag till, de är inte en högriskgrupp«.

Läkarförbundet håller inte med.

– Man måste kunna vaccinera de som löper störst risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 och vårdpersonalen parallellt. I dag har vi ju ingen bristsituation på vaccin. Vi vet om att skyddet mot smitta minskar med tiden, och 6 månader efter den andra sprutan har risken att smittas ökat väsentligt, och vi vet om att många i hälso- och sjukvårdspersonalen vaccinerades för över ett halvår sedan, och det är nu högst rimligt att de också så snart som möjligt får en tredje dos, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale till Sveriges radio Ekot.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, säger till SvD:

– Tågordningen är i och för sig riktig med omsorgspersonalen, men eftersom det finns så gott om vaccin borde man klara av att ge det snabbt även till flera grupper.

Läs även:

Nu ska alla över 65 år få en tredje vaccindos

Många äldre väntar på dos tre

Moment 22 när SKR och FHM inväntar varandras svar om dos 3