Enligt abortlagstiftningen måste aborter genomföras på sjukhus, ett krav som bland annat RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, anser är föråldrat. Ordföranden Hans Linde säger till Ekot att 96 procent av de aborter som genomförs i Sverige i dag är medicinska, alltså görs med hjälp av tabletter.

– Då finns det inte längre någon anledning att kräva att den som vill avsluta en graviditet måste åka in till en abortmottagning eller ett sjukhus, säger han.

Enligt ett förslag som ska upp på Moderaternas partistämma om några veckor ska rätten att få hjälp på sjukhus garanteras, men kvinnor som vill ska kunna hämta ut abortmedicin på apotek och genomföra aborten i hemmet.

– För oss moderater är det här en jätteviktig frihetsfråga för kvinnor, säger partiets socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall.

Det enda parti som i dagsläget motsätter sig en ändring av abortlagen är Kristdemokraterna, som anser att nuvarande lag är bra.