Folkhälsomyndigheten vill veta hur snabbt regionerna kan vaccinera – medan SKR å sin sida menar att vaccinationstakten beror på hur snabbt Folkhälsomyndigheten vill att det ska gå, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

På onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att en tredje påfyllnadsdos rekommenderas till fler grupper redan om några dagar. Men SKR hade velat se bättre framförhållning och tydligare besked.

I ett pressmeddelande på onsdagen säger Emma Spak, SKR:s chef för hälso- och sjukvårdssektionen, att lokaler, personal och utrustning behöver vara redo i god tid före en så pass omfattande vaccinering som man nu står inför.

− Regionerna behöver få besked i god tid när vaccinationerna av olika grupper ska påbörjas och vara klara, för att kunna förbereda sina organisationer. De besked vi fått i dag är inte tillräckligt tydliga.

Samtidigt vill Folkhälsomyndigheten föra en dialog med regionerna om hur fort vaccinationerna kan släppas på, sa myndighetens generaldirektör Johan Carlson under onsdagens presskonferens. Men enligt Emma Spak går det inte att svara på hur snabbt det kan gå att vaccinera.

– I dag signalerar man att det beror på regionernas kapacitet. Men det vi säger är att regionerna kommer rigga sin kapacitet utifrån de beslut som är fattade, säger Emma Spak till Ekot.

Läs också: Alla över 65 erbjuds en tredje vaccindos (27 oktober)