Det var i september förra året som överåklagare Mikael Björk väckte åtal mot kirurgen Paolo Macchiarini. Han misstänks för grov misshandel i tre fall. Samtliga fall rör patienter som fått syntetisk luftstrupe inopererad vid Karolinska universitetssjukhuset.

Som Läkartidningen tidigare berättat dröjer rättegången. Bakgrunden är bland annat att stora mängder bevisning behöver översättas.

I går, torsdag, hölls dock ett förberedande sammanträde mellan rätten, försvaret och åklagarsidan.

Det finns ännu ingen fastställd tidplan för rättegången. Enligt Solna tingsrätt är den preliminära planen att huvudförhandlingen ska hållas i början av maj nästa år, men den kan eventuellt komma att påbörjas tidigare.

I nuläget beräknas huvudförhandlingen pågå i cirka 13 dagar.

Jim Westerberg, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, deltog vid gårdagens möte som företrädare för åklagarsidan. Han uppger att överåklagare Mikael Björk, som lett den återupptagna förundersökningen i Macchiarini-ärendet, inte kommer att driva ärendet i domstol, något Dagens Medicin var först att rapportera om.

– Det stämmer. Han är ju chef på en av orterna där utvecklingscentrum finns och det finns inte utrymme för en chef att sitta och förbereda och vara i rätten så här många dagar. Då får andra vara så kallade sessionsåklagare, säger Jim Westerberg till Läkartidningen.

Både Jim Westerberg och Karin Lundström Kron, senior åklagare som också deltog vid det förberedande mötet, har biträtt Mikael Björk i handläggningen av förundersökningen. Men vilka åklagare det blir i rättegången är inte fastställt ännu.

– Det är upp till cheferna att bestämma det, säger Jim Westerberg.

Läs också:

Rättegången i Macchiarinifallet kan dröja till nästa år