– Det finns ingen sådan här anläggning på några sjukhus i dag, även om tekniken är beprövad. Men kombinationen är ny, säger energiingenjör Maria Hammeryd vid Region Västerbotten till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Under nästa år ska fem dieselmotorer börja producera el åt sjukhuset. Dessutom ska värme återvinnas från motorerna, liksom från både rökgaser och kylvatten. Enligt ett pressmeddelande ligger den återvunna värmeeffekten på 11 megawatt. Det motsvarar lika mycket värme som 1 600 villor behöver när det är som kallast, och tillgodoser 70 procent av sjukhusets behov.

Norrlands universitetssjukhus har tidigare fått kritik av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att sakna reservvärme, något som skulle kunna få allvarliga konsekvenser i händelse av ett strömavbrott.

– Man kan väl tycka att husen klarar sig ett tag med lite lägre temperatur men det får en direkt påverkan på ventilation och varmvatten, vilket är jätteviktigt för vården och driften av sjukhuset, säger Maria Hammeryd.