Som Läkartidningen tidigare rapporterat råder just nu en besvärlig situation för barnsjukvården på flera håll i landet. Anledningen är den pågående epidemin av RS-virus bland barn.

En region där läget är ansträngt är Region Uppsala. Nu skärper regionen rekommendationerna om att hålla små barn hemma.

– Vi rekommenderar att man håller barn under sex månader hemma så mycket som möjligt, och gärna även äldre syskon, som annars skulle varit på förskola. Undvik sociala sammanhang, där små barn blandas, till exempel öppen förskola. Familjer med små barn bör fortsätta att bete sig som under covid 19-pandemin: umgås med den närmaste kretsen, hålla distans när det går, tvätta händerna ofta och nysa i armvecket, säger regionens smittskyddsläkare Johan Nöjd i ett pressmeddelande.

Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler uppger för Dagens Nyheter att nio små barn i nuläget är inlagda för intensivvård. Sammanlagt behöver 15 patienter sjukhusvård för att de smittats av RS-virus.

– Jag har aldrig någonsin sett såhär många bebisar inlagda på Iva tidigare, säger Mikael Köhler till tidningen.

Läs också:

Hög belastning på barnsjukvården efter många RS-fall