Det var i juni som tingsrätten dömde läkaren till två års fängelse för ett fall av våldtäkt och fem fall av sexuellt ofredande av kvinnliga patienter. Mannen dömdes också att betala 190 000 kronor i skadestånd till kvinnorna.

Vid en undersökning i januari ska läkaren ha fört in sina fingrar i en patients underliv, under en undersökning som gällde ryggsmärtor och hosta. Kvinnan sprang ut i receptionen på mottagningen och larmade polis, som snart kunde gripa mannen. Efter att en förundersökning inletts, hörde ytterligare kvinnor av sig till polisen och berättade om saker de utsatts för.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) inledde ett tillsynsärende i samband med domen i tingsrätten. I augusti fastställde hovrätten domen utan ändringar och i september vann den laga kraft. Och nu vill alltså Ivo att läkarens legitimation dras in.

I en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd skriver tillsynsmyndigheten att läkaren »i sin yrkesutövning har gjort sig skyldig till flera allvarliga brott som är ägnade att påverka förtroendet för honom.« Därmed bedömer Ivo att förutsättningarna för att återkalla läkarlegitimation är uppfyllda.

 

Läs även:

Läkare döms till fängelse för våldtäkt på mottagning

Rätten: Övertygande bevisning mot läkare åtalad för våldtäkt

Läkare åtalas för våldtäkt och sexuellt ofredande på mottagning

Läkare häktad för våldtäkt på arbetsplatsen