Bara personal som är fullvaccinerad mot covid-19 eller varit smittad det senaste halvåret kommer hädanefter få arbeta nära cancer- och dialyspatienter i Växjö och Ljungby, enligt ett pressmeddelande från Region Kronoberg. Regionens HR-direktör Pontus Juhlin säger att man rent juridiskt visserligen inte kan ställa krav på att medarbetare ska vaccinera sig, men att det med tanke på patientsäkerheten är befogat att ställa krav på att endast vaccinerad personal ska arbeta nära patienter i specifika verksamheter. Enligt Pontus Juhlin kan det innebära att personal behöver omplaceras tillfälligt eller mer permanent om de inte uppfyller kravet.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson betonar att de patienter som berörs av olika skäl har kraftigt nedsatt immunförsvar eller på andra sätt är mycket sköra.

– Vi tycker att vi har ett ansvar att skydda dessa patienter lite extra, säger han.

Beslutet tros dock inte få några större praktiska konsekvenser i nuläget.

– Så som läget ser ut nu verkar det vara mycket få, om ens några, medarbetare som berörs av beslutet, säger Pontus Juhlin.

I en tidigare intervju med Läkartidningen har Pontus Juhlin sagt att ett vaccinkrav ändå kan vara en viktig signal.

– Inte minst till patienter och medborgare, att vi tar frågan på största allvar.

I slutet av oktober rapporterade Läkartidningen att flera regioner undersökte vilka krav man kan ställa på personal när det gäller vaccination mot covid-19. Då uppgav ett par regioner att man utreder krav vid nyanställningar, medan andra undersökte möjligheter att omplacera personal.

Läs också: Region Kronoberg utreder vaccinkrav