Från flera olika BUP-mottagningar i regionen kommer uppgifter om interna väntelistor som inte syns i statistiken. En tidigare anställd berättar för P4 Dalarna att man räknat en intervju som behandlingsstart, för att sedan i själva verket sätta barnet på en intern väntelista.

Enligt Håkan Jansson, lokal ordförande för fackförbundet Vision, har det här varit »känt och ett klarlagt faktum inom verksamheten«.

– Den enda förklaringen som vi kan se är att man ville dölja hur många som står i kö, säger han.

Men verksamhetschefen för BUP tillbakavisar uppgifterna och säger att patienterna har stått på väntelistor utifrån bedömd åtgärd. De ska dock ha varit felregistrerade, något som åtgärdats.

Regionen har nu inlett en granskning för att se hur kösystemet fungerar.

– Ordet skandal är det enda man kan använda. Vi får naturligtvis skyndsamt agera på det här, säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) till radion.

Läkartidningen rapporterade i oktober att en ny modell för rapportering av köer börjat användas inför införandet av vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin i Dalarna. Med det nya systemet ökade antalet barn som väntar på stöd i ett slag från 11 till över 800.

Men det tuffa läget inom BUP i Dalarna har varit en långkörare. 2016 granskades verksamheten av revisorer som slog fast att det fanns »omfattande och delvis mycket allvarliga brister« med bland annat effektiviteten. Då hade situationen också förvärrats sedan en annan granskning fyra år tidigare.

Läs också: Region Dalarnas BUP-kö längre än väntat – gick från 11 till 800 barn