David Eberhard, kliniskt verksam chef inom Prima barn- och vuxenpsykiatri i Stockholm. Foto: Privat.

Hur kommer det sig att du valde att bli politiskt aktiv?

– Jag har haft en del samtal med partiledare från mer etablerade partier under åren och har engagerat mig i framför allt sjukvårdsfrågor under lång tid. Men jag tycker inte att något av de politiska förslag som har lagts fram om att förbättra sjukvården är tilltalande.

Varför blev det just Medborgerlig samling?

– Det är ett traditionellt borgerligt parti som är för skattesänkningar – en politik som jag tycker att de borgerliga i dag inte företräder längre. Alla andra partier är ju inne på ett planekonomiskt förstatligande av sjukvården. Det låter fint att lägga ner regionerna och förstatliga, men det man gör är ju att förorda traditionell socialistisk planekonomi.

Vilken är den viktigaste sjukvårdspolitiska frågan, enligt dig?

– Att bli av med administratörer inom vården. En undersökning från Vårdförbundet 2018 visade att var tredje anställd i vården inte har någonting med sjukvård att göra överhuvudtaget. Det är bara ett exempel på alla oändliga myndigheter vi har som fylls med kommunikatörer, informatörer, hållbarhetskonsulter och värdegrundsnavelskådare. Det är bara låtsasjobb. Sedan vill jag också att vi gör om vården till ett i huvudsakligen försäkringsbaserat system, med ett grundskydd för de svaga som i Holland. De etablerade partierna säger att det är en jättebra idé men att tiden inte är mogen för det. Då får man se till att tiden blir mogen för det, därför engagerar jag mig politiskt.

Medborgerlig samling har bland annat tagit ställning för dödshjälp. Hur ser du på det?

– Det är ingen viktig fråga för mig, men jag personligen är inte för dödshjälp. Jag vet inte heller om det råder en bred konsensus för eller emot dödshjälp i Medborgerlig samling. Men jag tycker att alla frågor är värda att diskuteras. Det är samma som med manlig omskärelse, där jag absolut inte delar Medborgerlig samlings syn. Ett omskärelseförbud skulle omöjliggöra ett liv för alla judar och muslimer i Sverige, så det tycker jag är ett idiotförslag. Det är den punkt jag studsar mest på från Medborgerlig samling, men det finns ju inget parti där du är överens i alla frågor.

Du är själv läkare och läkarkåren består till stor del av personer med olika kulturell bakgrund. Samtidigt har vissa bilden av Medborgerlig samling som ett främlingsfientligt parti. Vad tänker du om det?

– Det är ren smutskastning, vi är ett klassiskt liberalt parti. Jag vet inte varifrån det kommer, det finns ingenting i vår politik som andas främlingsfientlighet. Men det är ju ganska vanligt förekommande att smutskasta motståndare.

Du har sagt att ditt mål är att bli socialminister.

– Ja, det finns inget syfte för mig att engagera mig om jag inte kan förändra någonting, så det är klart att man måste ha högt satta mål. Jag har varit väldigt tydlig även med Ulf Kristersson och andra att jag gärna blir socialminister. Sedan räknar jag med att om jag skulle bli minister för en annan regering skulle jag få sparken. Så jag satsar på att bli socialminister och jag satsar på att få sparken inom ett halvår för att jag säger saker som måste sägas. Där fick du ett citat.

Om Medborgerlig samling

Medborgerlig samling beskriver sig som ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa. Partiet fick 0,20 procent av rösterna i förra riksdagsvalet men har kommit in i fullmäktige i tre kommuner; Laholm, Höör och Torsås.