Priset Courage to Think Award ges till individer, grupper eller institutioner som visar ett föredömligt engagemang för att skydda och främja forskares frihet genom sitt arbete eller genom personligt risktagande. Scholars at Risk (SAR), som delar ut priset, är ett nätverk av 571 universitet och högskolor världen över, däribland Karolinska institutet där Ahmadreza Djalali varit verksam.

»Han har inte bara utvecklat katastrofmedicin som akademiskt område, utan har också omsatt sin expertis till handling i krisutsatta samhällen«, skriver SAR i ett pressmeddelande. Han har bidragit till att regioner som utsatts för översvämningar, jordbävningar och andra naturkatastrofer fått medicinsk hjälp och utbildning. Det inkluderar Iran som i december 2003 drabbades av en jordbävning som krävde över 26 000 människors liv.

För över fem år sedan greps Ahmadreza Djalali, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, under en föreläsningsresa i Iran. 2017 dömdes han till döden för spioneri, en dom som fastställdes 2018 – samma år som han fick svenskt medborgarskap. Ahmadreza Djalali har vid tidigare tillfällen själv sagt att han dömts för att han i själva verket vägrat spionera för Irans räkning.

Under sin tid i iranskt fängelse har Ahmadreza Djalali hälsa också kraftigt försämrats och han har tappat mycket vikt. Människorättsorganisationer har dock rapporterat att han nekats medicinsk vård.

»Doktor Djalalis fortsatta frihetsberövande, extrema bestraffning och misshandel borde vara allvarligt oroande för alla som bryr sig om forskares möjlighet att arbeta säkert‹, säger Rob Quinn, vd för SAR.

SAR har tidigare engagerat sig i Ahmadreza Djalalis fall. I juli gick de, tillsammans med tidskriften Science moderorganisation AAAS och tolv andra forsknings-, högskole- och människorättsorganisationer, ut med en gemensam uppmaning till EU och USA att »säkra Ahmadreza Djalalis frigivande«. Det är en uppmaning de nu upprepar i och med Courage to Think Award.

Flera andra organisationer arbetar också med att få ett frigivande till stånd. Bland andra människorättsorganisationen Amnesty International har samlat in långt över 100 000 underskrifter som lämnats över till Irans ambassad i Stockholm.

SAR delar ut sin utmärkelse vid ett digitalt arrangerat symposium i december. Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia kommer att ta emot priset i hans ställe.

 

Läs även:

Läckta filmer visar övergrepp i Ahmadreza Djalalis fängelse

14 organisationer bakom nytt upprop för att frige Djalali

Fem år sedan Djalali greps – universitet kräver hans frigivning

Öppet brev till regeringen om fängslade Ahmadreza Djalali

SLF och SLS kräver Djalalis frigivande

Vetenskaplig maratonsändning för dödsdömde Ahmadreza Djalali

Svenska EU-parlamentariker kräver agerande i Djalali-fallet

Dödsdömd KI-forskare kan komma att avrättas

Djalali återförd till fängelset i Iran

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning

Fängslad KI-forskare har inlett vattenstrejk

WMA upprepar vädjan: Frige Djalali