– Från måndag den 22 november ser vi det som angeläget att man i regionerna testar även fullvaccinerade, att vi går tillbaka till den tidigare rekommendationen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell till Sveriges Radio Ekot.

Den ökade smittspridningen i omvärlden ligger bakom beslutet.

Så sent som den 1 november kom nya rekommendationer som innebar att den som fått två sprutor inte behövde testa sig vid symtom, något som lett till kritik från olika håll. Bland annat påtalade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson den ökade smittspridningen i närliggande länder i en intervju med Ekot i måndags.

– Det går inte att utesluta att det kommer till Sverige också, och en av Coronakommissionens tydligaste slutsatser var ju också att vi var senfärdiga i Sverige med att fatta nödvändiga beslut, sa han då.