Läkaren var föräldraledig från sin tjänst i Västra Götalandsregionen och fick föräldrapenning av Försäkringskassan. Men när barnen sov eller såg på tv passade läkaren på att arbeta hemifrån som timanställd nätläkare för en digital vårdapp. Enligt Mariestads-Tidningen rör det sig om hundratals timmar under ett halvårs tid.

Nu åtalas läkaren för bidragsbrott. Eftersom han inte anmält sitt extrajobb till Försäkringskassan fick han 78 000 kronor mer i föräldrapenning än han hade rätt till. Pengar som Försäkringskassan nu kräver tillbaka.

Läkaren förnekar brott. Mariestads-Tidningen refererar till ett polisförhör med läkaren. Där förklarar han att han trodde att det gick bra att jobba hemma och få föräldrapenning samtidigt, så länge barnen inte var på förskolan och han arbetade för en annan arbetsgivare.

»Eftersom jag var säker på att kriteriet var att barnen skulle vara hemma och inte på förskolan trodde jag att det var ok att jobba hemifrån annars hade jag inte gjort det«, säger läkaren i polisförhöret.