Vad har du för bakgrund?
– Under nittiotalet arbetade jag inom mjukvaruutveckling och det var först som 32-åring som jag började skola om mig till läkare. Sedan 2010 har jag jobbat på sjukhuset i Örnsköldsvik. Jag blev specialist inom anestesi och intensivvård för snart ett och ett halvt år sedan.
Hur började ditt fackliga engagemang?
– En av de första viktiga frågorna när jag kom upp hit till Örnsköldsvik var de extremt långa pass som vi hade då. Man skulle jobba dag före jour, sedan gå jour och därefter skulle man finnas kvar på avdelningen fram till lunch för att hjälpa till med morgonronden. Det räckte egentligen att ställa en kontrollfråga till chefen: Ska vi verkligen ha det så här? Efter diskussioner och ändring i schemaläggning togs passen till slut bort.
Vad är du mest nöjd med att ha åstadkommit i arbetsmiljön?
– Jag har försökt vara en röst för kollegorna och i förlängningen också för patienterna. Här i Västernorrland har det länge varit turbulent och det har närmat sig nedläggning av vissa enheter, så jag är mest nöjd över att vi fortfarande har en fungerande vårdorganisation i hela regionen.
Vad ser du mest fram emot i din nya roll?
– Läkarförbundet har många profilfrågor just nu, där fast läkare, vårdplatskrisen och BB-vården är de senaste. Men det finns många områden som är otroligt intressanta att arbeta med. Det viktigaste är att vi som förbund kan enas om vilken bild av vården vi vill ha, att vi lyckas anpassa vår strategi efter alla olika delar och får allting att hänga ihop.
Vad tror du kommer att bli svårast?
– Samma sak som förra frågan! Att få ihop helheten. Det är ibland lätt att uttala sig i enskilda frågor, men att behålla ett helikopterperspektiv och se hur ett problem hänger ihop med ett annat i en annan del av organisationen – det kommer vara en utmaning.
Vem är du när du inte har läkarrocken på?
– Jag är pappa och mycket av fritiden kretsar kring familjen. Jag trivs också väldigt bra med en ryggsäck på ryggen, att få laga mat över en lägereld och sova i tält på fjället. Min pappa kommer från Jokkmokk och har alltid dragit med oss barn ut, så jag har vandrat runt alla berg och dalar i Sarek.
Läs också: Karin Båtelson ställer inte upp för omval i höst (29 april)
Här är Läkarförbundets nya styrelse
Sofia Rydgren Stale (ordförande), Lars Rocksén (förste vice ordförande), Marina Tuutma (andre vice ordförande), Tina Crafoord (ledamot), Erik Dahlman (ledamot), Emelie Hultberg (ledamot), Madeleine Liljegren (ledamot), Christofer Lindholm (ledamot), Shokoufeh Manouchehrpour (ledamot), Torsten Mossberg (ledamot), Saad Rammo (ledamot), Ylva Sandström (ledamot), Gabriella Schanning (ledamot), Niki Shams (ledamot) och Johan Styrud (ledamot).
(uppdaterad 2021-11-17)