Under torsdagen kom nyheten om att upptäckten av en ny variant av coronaviruset i södra Afrika skapar oro.

Den nyupptäckta varianten, som kallas B.1.1.529, uppges ha 50 mutationer, varav minst 30 i det så kallade spikeproteinet på ytan av viruset. Det är dock inte fastställt om den är mer smittsam eller motståndskraftig mot vaccin.

Hittills har ungefär 100 fall av den nya varianten upptäckts i Afrika, enligt Reuters. De flesta i provinsen Gauteng. Men fall har också upptäckts i Hongkong och Botswana. Även i Israel har ett fall av den nya varianten hittats, enligt Aftonbladet. Enligt tidningen rör det sig om en person som återvänt till Israel från Malawi.

Folkhälsomyndigheten känner inte till några bekräftade fall i Europa, enligt TT. Två misstänkta fall utreds dock i Belgien, rapporterar belgiska medier under fredagseftermiddagen.

Enligt Dagens Nyheter har Sydafrika begärt ett brådskande möte med världshälsoorganisationen WHO på fredagen för att diskutera den nya varianten.

Flera länder, däribland Storbritannien och Israel, har redan infört flygstopp från flera länder i södra Afrika. På fredagsmorgonen kom också beskedet att även EU-kommissionen vill ha ett flygstopp.

Statsepidemilog Anders Tegnell tycker dock att det är för tidigt att dra långtgående slutsatser om den nyupptäckta varianten och det stora antalet mutationer.

– Det har många av de tidigare varianterna också haft, så där tycker jag inte att den här sticker ut så mycket. Det som möjligen gör att den sticker ut lite mer är att den verkar öka ganska snabbt i Sydafrika, men där finns det väldigt många andra faktorer som kan påverka, säger han till TT.

Enligt Anders Tegnell är det för tidigt att svara på om det finns en risk att de vaccin som finns i dag har sämre effekt mot den nya varianten. Han påpekar dock att det är »fullt möjligt och till och med relativt enkelt« att skruva på de befintliga vaccinen.

Samtidigt tycker Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, att det känns som ett larm att ta på allvar.

– Det är klart oroväckande. Vi har sett ett relativt stort antal varianter som det inte blivit något särskilt med, men vi har ju även sett att deltavarianten spred sig på riktigt och gjorde allt mycket svårare, säger han till Dagens Nyheter.