Vaccinationskravet kommer att börja gälla från den 1 februari nästa år, rapporterar flera medier Enligt The Guardian är det troligt att de som vägrar att vaccinera sig kommer dömas till böter, som dock kan förvandlas till fängelsestraff om de inte betalas. De nya direktiven presenterades under en presskonferens på fredagen då Alexander Schallenberg anklagade ovaccinerade för att attackera landets sjukvårdssystem.

– Det smärtar mig att sådana här åtgärder måste vidtas, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men redan på måndag återinförs dock en lockdown för alla medborgare i landet. Det blir förbjudet att lämna hemmet med få undantag, som exempelvis att handla förnödenheter eller att träna. Skolor kommer fortsatt vara öppna, men elever kan välja att få undervisning på distans utan att något medicinskt intyg krävs. Nedstängningen väntas gälla till den 20 december, men nya beslut kan tas om situationen förbättrats halvvägs in.

Trots att Österrike redan den här veckan infört karantänsregler för alla landets ovaccinerade har smittan fortsatt att öka de senaste dagarna. Under torsdagen inrapporterades över 15 000 nya smittofall bland landets 9 miljoner invånare. Det kan jämföras med Sverige där drygt 1 200 nya fall inrapporterats sedan gårdagen. Samtidigt ligger vaccinationstäckningen i Österrike på 66 procent, något under det europeiska snittet på 67 procent. I Sverige är 81,9 procent av befolkningen över 16 år vaccinerad med två doser.