Hittills i år har Sveriges regioner betalat nästan 121 miljoner kronor för besöken hos det digitala vårdföretaget Joint Academy, med sin bas i Sörmland, rapporterar SVT. Företaget har redan tidigare fått kritik från bland annat Region Skåne och regionrådet Gilbert Tribo (L) som har ifrågasatt den medicinska nyttan med appen. Nu riktar även Region Sörmland kritik mot appen efter att man börjat granska verksamheten. Bland annat har regionen hittat runt 3 000 besök som Joint Academy fakturerat felaktigt, något som enligt bolaget berott på ett misstag som nu har rättats till.

Enligt Region Sörmland har appen också använts i för hög utsträckning.

– Vi har försökt få svar på vad de här besöken innehåller, men vi har inte fått någon förklaring som vi kan förstå, säger Kent Bobits, verksamhetsutvecklare på e-hälsoval i Region Sörmland.

Regionen menar att tio besök i artrosappen är tillräckligt, ett beslut som Joint Academy överklagat till förvaltningsrätten.

– Resurserna är begränsade och vi kan inte se att det här är rimligt egentligen. Det här handlar om att man ska lära sig hur man tränar, vilka rörelser man ska göra. Har man inte lärt sig det på tio gånger kanske det är något annat man behöver göra, säger Kent Bobits i tv-intervjun.

Leif Dahlberg, medicinsk chef på Joint Academy, håller inte med.

– Det behövs ungefär femton besök i medeltal för att man ska uppnå optimal effekt, säger han.

Regionens granskning har också visat att över 1 300 personer under 40 använder sig av appen. Nu kräver man att artrosdiagnosen ställs i en fysisk undersökning.

– Att i så pass unga år ha artros är oerhört ovanligt. Här har vi till exempel en 15-åring. Det känns inte jätteseriöst att man behandlar en 15-åring för artros utan att ha gjort en klinisk undersökning. Smärtan kan vara baserad på helt andra faktorer.

Men enligt Leif Dahlberg är regionen inte uppdaterad på kunskapsläget.

– Vi tycker inte att man har på fötterna på regionen vetenskapligt när man påstår att det är för många unga i vår behandling. Vi säger tvärtom att det är för få unga. Med tanke på mängden skador och hur BMI ökar i vårt samhälle borde det faktiskt vara ännu fler, säger han.

Läs också: Nej tack till aggressiv marknadsföring av artros-app (debattartikel, 23 mars)