Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Skåne. Foto: Jens Christian

I Skåne ökar trycket på att vården ska kringgå Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning som innebär att bara riskgrupper och personer över 65 år ska vaccineras med en tredje påfyllnadsdos.

– Vårdpersonal hör av sig till mig om att kolleger som fått vaccin tidigt nu åter blivit sjuka och att de samtidigt på sina håll tvingats slänga över hundratalet doser, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson till Kvällsposten.

Han säger att det är oacceptabelt att överblivna doser slängs och ser det som självklart att vaccinet i sådana fall går till vårdpersonal i stället.

– Det är jag beredd att pröva politiskt om det behövs, säger han.

Frågan kan i så fall tas upp antingen på torsdag i regionstyrelsen eller på fredag i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Maria Landgren, vaccinsamordnare i Skåne, sa nyligen till P4 Malmöhus att det är angeläget att vaccinet verkligen kommer till rätt personer och att vårdpersonal kommer att få sin dos i sinom tid.

– Men Folkhälsomyndigheten är väldigt tydliga att det är de som sätter startdatum för detta, sa hon då.

Det är inte första gången som Region Skåne går sin egen väg i vaccindebatten. I vintras beslutade Region Skåne att börja vaccinera vårdpersonal tidigare än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderat. Statsepidemiolog Anders Tegnell sa då till Dagens Nyheter att »prioriteringen är en rekommendation som man inte behöver följa slaviskt«.