Region Skåne ändrade under onsdagen sina rekommendationer kring påfyllnadsdoser av vaccin mot covid-19, rapporterar flera medier. Om verksamheterna inte lyckas få tag på någon ur de grupper som är prioriterade för vaccination ska erbjudandet i stället gå vidare till vårdpersonal.

Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger till Kvällsposten att alla vaccinerande enheter ska ha en plan för hur man hanterar restdoser inom de prioriterade grupperna.

– Men om restdoser ändå kvarstår får verksamhetschef besluta om att ge det till någon annan.

Beslutet måste dock dokumenteras så att det ska kunna följas upp. Gilbert Tribo understryker att man inte vill se en liknande situation som under våren när det kom uppgifter om generositet med vaccin »till den ena och den andra«.

– Men det är samtidigt helt orimligt att slänga vaccin så det är en balansgång.

Tidigare i veckan sa regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) att han blivit kontaktad av vårdpersonal som larmat om att fler inom vården insjuknar samtidigt som man på olika håll fått slänga över hundra doser. Han ville då få frågan prövad politiskt inom kort.

Läs också: Skåne vill runda direktiven och ge vårdpersonal tredje dos