Anna Starbrink (L), sjukvårdsregionråd i Region Stockholm. Foto: Anna Molander

I förra veckan kom Folkhälsomyndigheten med beskedet att alla svenskar över 65 år ska erbjudas en tredje dos covidvaccin, liksom personal på äldreboenden, i hemtjänst och i hemsjukvård. Men sjukvårdspersonal ingår inte i den prioriterade gruppen, något som har fått Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, att reagera.

– Sjukvårdspersonalen har gjort fantastiska insatser under pandemin. Vi måste kunna erbjuda så säkra arbetsförhållanden som möjligt för dem. Det är därför rimligt att även sjukvårdspersonal erbjuds dos tre så snart som möjligt, säger hon i ett pressmeddelande.

En tredje vaccindos skulle innebära en trygghet för både vårdpersonal och patienter, menar Anna Starbrink, som anser att det borde vara upp till varje region att avgöra om man har tillräckligt med vaccin för att gå vidare med fler grupper.

– Eftersom vaccintillgången nu är god borde varje region som vill ges möjlighet att gå före, utan att det tränger undan vaccinationsinsatser i andra regioner, säger hon.

Läkartidningen har sökt Folkhälsomyndigheten för att fråga hur myndigheten resonerat, men ännu inte fått svar. Folkhälsomyndighetens förre generaldirektör Johan Carlson har dock tidigare motiverat beslutet med att prioriteringen gjorts utifrån att de sköraste individerna finns inom omsorgen och att sjukvården står bättre rustad för att arbeta smittsäkert, har Dagens Medicin rapporterat.

– Man har utbildad personal på ett helt annat sätt, upparbetade rutiner och utrustning. Sjukvården har en högre nivå på sånt och har alltid haft.

Röster för en tredje spruta till vårdpersonal har också höjts på flera andra håll. Bland annat har Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale sagt att det är »högst rimligt« att hälso- och sjukvårdspersonal så snart som möjligt får en tredje dos.

– Man står i första linjen, man har en ständigt närvarande risk för smitta, man träffar individer som löper stor risk att bli allvarligt sjuka, så vår bedömning är att hälso- och sjukvårdspersonalen behöver komma högt upp i prioriteringsordningen, sa Sofia Rydgren Stale i en intervju med Sveriges Radio Ekot i förra veckan.

Läs också: Alla över 65 år erbjuds en tredje vaccindos