Sven-Eric Söder blir nu ordförande för Statens medicinsk-etiska råd. Foto: Folke Bernadotteakademin

Beslutet om ny ordförande i Smer har fattats i dag, onsdag, av socialminister Lena Hallengren (S).

– Jag fick en fråga för ett tag sedan från departementet. Jag funderade på det och jag tycker att det är ett väldigt viktigt uppdrag, och samtidigt utmanande naturligtvis. Jag kände att det var för intressant och för viktigt för att tacka nej, säger Sven-Eric Söder till Läkartidningen.

Sven-Eric Söder är generaldirektör för Folke Bernadotteakademin. Han har tidigare varit statssekreterare på Näringsdepartementet och Utrikesdepartementet. Han har också varit kommunikationsdirektör för Pfizer på den svenska marknaden.

– Under min tid i Näringsdepartementet arbetade vi ju naturligtvis mycket med Life Science-industrin i ett brett perspektiv. Det är min koppling till de här frågorna. Sedan har jag en lång bakgrund inom politiken och inom myndighetsvärlden med allt vad det innebär.

På frågan om det finns någon etikfråga han brinner särskilt för svarar Sven-Eric Söder:

– Jag brinner för etikfrågorna i sig, och att utgå från människans rätt och integritet i alla de här svåra frågorna. Sedan blev jag utnämnd nu på morgonen. Jag ser ju fram emot att sätta mig ner med både kansliet och kollegorna i rådet och gå igenom agendan och se vad vi kan göra tillsammans fortsättningsvis.

Förordnandet som Smers ordförande gäller till och med den 31 december 2024.

Sven-Eric Söder efterträder Kenneth Johansson som avled tidigare i år.