Den rumänska befolkningen är hårt drabbad av covid-19. Över 50 000 har dött i en befolkning på 20 miljoner. Samtidigt är en stor del av den rumänska befolkningen fortfarande ovaccinerad och landet har just nu högst dödstal hittills under pandemin, med över 600 döda under en dag, enligt EU Observer.

Nu har Rumänien bett EU-länderna om hjälp med att ta emot och vårda svårt covidsjuka patienter, uppger Sveriges Kommuner och regioner för TT.

»Sveriges 21 regioner har fått frågan via Socialstyrelsen och har gemensamt gjort bedömningen att Sverige har möjlighet att hjälpa till«, skriver SKR:s presstjänst.

Två svårt covidsjuka rumäner har redan flugits till Danmark för att få intensivvård på universitetssjukhuset i Århus, rapporterar TV 2 Østjylland. Än så länge har det dock inte kommit in någon förfrågan om att ta emot specifika patienter från Rumänien till Sverige, enligt SKR. När så sker kommer en bedömning att göras vid varje förfrågan utifrån det aktuella läget just då.