Statistiken, som nyhetsbyrån Siren hämtat ut över de senaste tio åren, visar att den fästingburna smittan har ökat kraftigt i år. Aldrig tidigare har över 400 fall rapporterats in, men fram till och med oktober i år hade 481 fall kommit in till Folkhälsomyndigheten.

Marika Hjertqvist säger till Siren att ökningen har flera orsaker.

– Det var mycket gnagare 2020 i de områden som har TBE, vilket innebär att fästinglarver hade bra möjligheter att suga blod. De utvecklades till fästingnymfer den här sommaren och det är framförallt de som människor blir smittade av. Sedan beror det säkert på hur vädret har varit och att folk har varit ute mycket, säger Marika Hjertqvist.

Även klimatförändringarna spelar in. När våren kommer tidigare och hösten är mild får fästingarna en längre aktiv säsong.

– De sprids också till nya områden, framför allt västerut, där inte en lika stor del av befolkningen är vaccinerad mot TBE. Vaccin ger ett jättebra skydd mot sjukdomen, säger Marika Hjertqvist.

Statistiken visar också att smittan nära på fördubblats i Västra Götaland från 2020. Stockholms län har dock hittills haft flest smittade. Om man i stället ser till fall per 100 000 invånare är Uppsala län mest utsatt. Norrbotten och Västerbotten har i år klarat sig helt utan smitta.