Från flera håll har det på sistone lyfts kritik mot att inte sjukvårdspersonal hamnat högre upp i prioriteringsordningen för en tredje påfyllnadsdos av covidvaccin. Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale har i en intervju med Sveriges Radio sagt att det är högst rimligt att hälso- och sjukvårdspersonal så snart som möjligt får  en tredje dos, eftersom denna grupp står i första linjen – med en ständig risk att bli smittad. Även Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) krävde tidigare i veckan att Folkhälsomyndigheten beslutar om en tredje dos till fler.

– Det är svårt att förstå varför Folkhälsomyndigheten inte ger oss klartecken att vaccinera vårdpersonal, och övriga som fått sin andra dos för minst sex månader sedan. Vaccintillgången är god och vi vill använda hela vår kapacitet, sa hon då.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell motiverar tågordningen med att vårdpersonal redan inför den första dosen var lägre prioriterade.

– Vi tar det i ungefär samma ordning som sist, säger han till Läkartidningen.

Det har också funnits ett önskemål från i stort sett alla landets regioner att det ska vara tydligt vilka som ingår i de olika grupperna som vaccineras.

– Och sjukvårdspersonal är ju extremt brett, det är liksom allt från optiker till, jag vet inte vad, som ingår i den här gruppen om man inte gör några avgränsningar. Det är viktigt att vi gör avgränsningar och att vi skyddar de som behöver skyddas mest först.

Han håller inte med om Läkarförbundets ståndpunkt att vårdpersonal står i skottgluggen.

– Om man ska titta på den statistik som finns är det framför allt undersköterskor i omsorg som har högst risker. Men vårdpersonal i allmänhet är väldigt vältränade i att skydda både patienter och sig själva.

Det börjar ändå ha gått ett tag sedan många inom vården fick sina sprutor. Förstår du att det kan finnas en oro över att påfyllnadsdosen dröjer?

– Ja, fast vi vet ju att skyddet mot allvarlig sjukdom varar betydligt längre än de här sex månaderna. Så någon stor risk är det inte vi pratar om. Risken för den här gruppen är inte speciellt stor i grunden, och vi har i dag en ganska låg smittspridning. Så risken för vem som helst i befolkningen är ovanligt liten just nu.

Folkhälsomyndigheten följer hela tiden utvecklingen och kommer att ge klartecken för en tredje dos även för vårdpersonal så snart som regionerna har betat av de äldre, personer på äldreboenden och skolbarnen, enligt Anders Tegnell.

– Exakt när det blir vet vi inte men det kommer inte dröja speciellt länge. Det finns ganska gott om vaccin så det beror på hur snabbt regionerna kan vaccinera. Men det är inte veckor det handlar om, utan någon eller några månader.

Läs också:
Anna Starbrink vill få grönt ljus för en tredje dos covidvaccin till vårdpersonal (1 november)

Läkarförbundet kritiskt till att inte sjukvårdspersonal prioriteras  (28 oktober)