Smittspridningen i Europa har ökat under hösten och Folkhälsomyndigheten räknar med en uppgång även i Sverige. För att hålla nere smittotalen vill myndigheten nu införa vaccinationsbevis vid evenemang inomhus med fler än 100 personer.

Socialminister Lena Hallengren (S) lovar att regeringen ska återkomma med förslag till en förordningsändring i närtid, något som krävs för att få vaccinpassen på plats.

– Genom att införa vaccinationsbevis nu hoppas vi kunna föregå mer långtgående restriktioner, sa hon på pressträffen.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) betonade att det inte kommer vara ett krav för olika arrangörer att ha covidpass, men att de som inte kan visa upp ett sådant bevis kommer att behöva följa vissa restriktioner som nu håller på att tas fram.

– Vi hoppas fortfarande att läget i Sverige inte ska förvärras, men ifall så sker skapar vi nu förutsättningar för olika tillställningar att kunna genomföras, sa hon.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare varit svalt inställd till covidpass. När han intervjuades i Aktuellt i somras, apropå Danmarks vaccinkrav för att kunna gå på restaurang, sa han att det finns både praktiska och etiska problem med ett sådant system.

– Vi tror ju väldigt mycket på frivillighet inom dessa områden. Det är rätt svårt att ställa den typen av krav, sa han då.

Tidigare under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten även att man återigen ändrar rekommendationerna för testning från och med nästa vecka. Man går tillbaka till de rekommendationer som gällde före den 1 november och uppmanar fullvaccinerade personer som får symtom på covid-19 att testa sig. Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att personer som bor i hushåll med någon som insjuknar i covid-19 testar sig, även om de är utan symptom.