»Den övergripande globala risken med den nya virusvarianten omikron bedöms som mycket hög«, skriver WHO i en uppdatering till sina 194 medlemsländer.

 Världshälsoorganisationen understryker att mycket fortfarande är oklart när det gäller den nya varianten, som först upptäcktes i södra Afrika och nu alltså fått namnet omikron.

Till exempel vet ingen ännu om omikron sprids lättare, ger mer allvarlig sjukdom eller är mer motståndskraftig mot de vaccin som finns i dag, jämfört med tidigare varianter.

Men även om det skulle visa sig att omikron inte är farligare än tidigare varianter så kan konsekvenserna av en ny covidvåg som drivs av den nya virusvarianten bli allvarliga, enligt WHO.

Världshälsoorganisationen varnar bland annat för att ett ökat antal fall kan medföra stor press på redan ansträngda sjukvårdssystem och därmed risk för ökad dödlighet.

WHO uppmanar medlemsländerna att öka övervakningen av olika virusvarianter samt att snabba på vaccinationerna mot covid-19, särskilt när det gäller personer med ökad risk för svår sjukdom.

»Omikron är en kraftigt avvikande variant med ett stort antal mutationer, däribland 26–32 i spikproteinet, varav vissa är oroande«, skriver världshälsoorganisationen också till medlemsländerna.

Läs också:

Nyupptäckt variant av coronaviruset skapar oro