I slutet av september meddelade Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att Akademiska sjukhuset i Uppsala hotas av vite på 20 miljoner kronor. Ivo krävde att sjukhuset senast den 2 december öppnar det antal vårdplatser som behövs för att tillgodose patienternas behov av inneliggande vård. Enligt beslutet handlar det om minst 30 fler vårdplatser.

Region Uppsala överklagade och ville i första hand att Ivo:s beslut skulle upphävas. I andra hand ville man att vitet skulle tas bort eller ändras till ett lägre belopp. Regionen pekade på att tidsgränsen för att komma tillrätta med problemen var för snäv och att Ivo:s beslut var otydligt.

Nu rapporterar Upsala Nya Tidning att förvaltningsrätten beslutat att ge sjukhuset mer tid. Senast den 2 februari nästa år ska sjukhuset ha uppfyllt de krav som Ivo ställt. Däremot kvarstår hotet om vite på 20 miljoner kronor.

Men även om Ivo:s beslut överklagades av regionen har Akademiska sjukhuset under hösten lyckats med att öppna fler vårdplatser. Johan Lugnegård, chefläkare vid sjukhuset, sa till Läkartidningen tidigare i veckan att sjukhuset nu har cirka 30 fler vårdplatser jämfört med hur det såg ut i september.

Samtidigt framhöll han att situationen på sjukhuset fortfarande är mycket ansträngd och att det kommer att behövas ännu fler vårdplatser för att komma tillrätta med problemen.

– Vi vill ju öppna åtminstone 30 vårdplatser till. Vi har fortfarande en väldigt besvärlig situation på sjukhuset. Det är fortsatt problem på akutmottagningen där vi har vi svårt att hitta vårdplatser för patienter tillräckligt snabbt. Det löser sig alltid men det tar för lång tid. Sjukhuset är fortsatt överbelastat, det är det ingen tvekan om, sa Johan Lugnegård i måndags.

Läs mer:

Fler vårdplatser – men fortsatt hög belastning på Akademiska

Ivo vill inte ge Akademiska mer tid

Region Uppsala överklagar Ivo:s beslut om krav på fler vårdplatser

Akademiska riskerar mångmiljonvite