Det är helikoptertillverkaren Airbus som meddelat att helikoptermodellen H145 kan få problem vid flygning i en viss väderlek. Problemen kopplas till ett särskilt filter vid motorerna som kan drabbas av isbildning, rapporterar SVT Nyheter.

Svensk Luftambulans, som har fem helikoptrar av den aktuella modellen i Värmland, Dalarna, Västerbotten och Norrbotten, har därför beslutat att helikoptrarna inte får flyga vid snöfall eller snörök, eller om det råder fuktig väderlek under 5 grader.

– Vid den här typen av väderfenomen kommer vi inte att kunna åka på larm. Det gäller under en tid framåt tills vi har lösningar på plats, säger Henrik Johansson, accountable manager på Svensk Luftambulans, till nyhetsbyrån TT.

Tillverkaren ska återkomma med rekommendationer för att åtgärda problemet men i dagsläget är det oklart när en lösning kan vara på plats.

Per Marcusson, verksamhetschef för ambulanshelikoptrarna i Region Norrbotten, säger till SVT att det finns samverkansavtal med andra ambulanshelikopterbaser i Finland och Norge, men att läget kan bli bekymmersamt.

– I absolut värsta fall kan det få konsekvenserna att vi inte kan hämta upp en patient, säger han till SVT Nyheter.