När den nya regeringen presenterades under tisdagen innehåll ministerlistan såväl kända som mer okända namn. Matilda Ernkrans, som fram till nu varit minister för högre utbildning och forskning, blir biståndsminister och lämnar över ansvaret för sina tidigare områden till utbildningsminister Anna Ekström. I en intervju med Dagens Medicin säger Anna Ekström att det råder en brist på många yrken som behövs i välfärden.

– Där måste vi se till att vi har många utbildningsplatser men också att vi har en hög kvalitet på utbildningarna. Jag ser hög kvalitet på utbildningen som en av de allra viktigaste uppgifterna inom universitets- och högskolepolitiken.

Khashayar Farmanbar, senast kommunalråd i opposition i Nacka kommun, blir ny energi- och digitaliseringsminister. Han säger till Dagens Medicin att det finns flera lågt hängande frukter inom digitalisering i hälso- och sjukvården.

– Den enklaste saken är att börja plocka bort faxarna. Vi måste komma över till en situation där vi kan använda säkra digitaliserade lösningar som är krypterade för viktig information. Men sedan finns det massor av arbete att göra kring hur vården är organiserad. Jag tror att vi har väldigt mycket att hämta i digitalisering av välfärdssektorn.

Lena Hallengren sitter kvar som socialminister och Ardalan Shekarabi fortsätter som socialförsäkringsminister.

I sin regeringsförklaring lyfte statsminister Magdalena Andersson bland annat vikten av att »ta tillbaka kontrollen över välfärden, så att alla medarbetare har de villkor som krävs för att göra sitt jobb. Så kan vi se till att skolan, vården och omsorgen håller hög kvalitet i hela landet«. Hon talade också om höjda statsbidrag för att kunna prioritera cancervård, psykiatri och förlossningsvård när sjukvården byggs ut, liksom om kortade vårdköer, en stärkt primärvård och fler fasta läkarkontakter. På utbildningssidan nämnde hon en utbyggnad av vårdutbildningarna både på högskolor och på distans, samt bättre förutsättningar för att ta fram platser för verksamhetsförlagd utbildning.