Läget med vårdplatser är akut och sjukfrånvaron bland vårdpersonalen är hög som en följd av influensa och förkylningar. Det har lett till att Region Blekinge nu fattat beslut om att gå upp i stabsläge, den lägre av tre beredskapsnivåer över normalläge.

– Ledningen för hälso- och sjukvårdsförvaltningen arbetar nu tillsammans med bland andra berörda verksamheter med en rad åtgärder, säger Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Denna vecka pausas alla planerade operationen vid Blekingesjukhuset i Karlshamn. Och vid Blekingesjukhuset i Karlskrona skjuts ett antal operationer fram. Därtill åläggs alla avdelningar utom tre att ta emot en extra patient, utöver de överbeläggningar som redan finns. De avdelningar som är undantagna är barn- och ungdomsavdelningen, intensivvårdsavdelningen och hjärtintensivvårdsavdelningen.

Region Blekinge uppger att grannregionerna också befinner sig i ett ansträngt läge och inte kan ta emot patienter från Blekinge.

Vårdplatsläget i Blekinge har varit extra ansträngt på sistone.

– De senaste fyra, fem månaderna har det nya normala varit att det är ett extremt ansträngt läge – eller skarpt läge, när man kommer till bakjouren, sa Blekinge läkarförenings ordförande Jonas Andersson i en intervju med Läkartidningen i oktober.

 

Läs även:

Region Blekinge återigen i stabsläge

Läkarförening: Extremt är det nya normala på Blekingesjukhuset