Under onsdagen lämnade Folkhälsomyndigheten in ett underlag till regeringen om vilka smittskyddsåtgärder som kan komma att återinföras. På en pressträff på torsdagsmorgonen redogjorde socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell för några av detaljerna i rapporten. Åtgärderna, som kan komma att börja gälla redan i nästa vecka, handlar främst om att återinföra de allmänna råden om allas ansvar för att minska smittspridningen, såsom att undvika trängsel, använda munskydd i kollektivtrafiken och jobba hemifrån om möjligt.

– Läget i Sverige är inte akut men ändå så pass allvarligt i vissa regioner att vi inom en snar framtid kan behöva införa ytterligare restriktioner. Det var dessa förslag på åtgärder som vi i går presenterade för regeringen, sa Karin Tegmark Wisell.

Samtidigt betonade hon att hårda restriktioner har andra baksidor och att det handlar om avvägningar.

– Åtgärderna måste vara proportionerliga i förhållande till riskerna. Det är viktigt att hela tiden ta i beaktande vilka konsekvenser restriktionerna kan få för andra delar än smittspridningen.

I underlaget som Folkhälsomyndigheten lämnade över till regeringen ingår också ytterligare restriktioner, i totalt tre steg, som kan bli aktuella om smittspridningen fortsätter att öka.

Tidigt i nästa vecka kommer regeringen och Folkhälsomyndigheten återkomma med »lite mer konkretion« om åtgärdspaketet, enligt socialminister Lena Hallengren.