Antalet patienter med covid-19 som är så svårt sjuka att de behöver intensivvård fortsätter öka. Just nu vårdas 88 patienter med covid-19 på Iva. Så hög har siffran inte varit sedan i juni, enligt siffror från Svenska intensivvårdsregistret.

– Vi kan förvänta oss att det fortsätter att öka. Det finns inga tecken på att det viker av och minskar, så vi kan vänta oss en ökande belastning de närmaste två veckorna, säger Johnny Hillgren, ordförande i Svenska intensivvårdsregistret, till Nyhetsbyrån TT.

Utöver covidpatienterna är det en relativt hög belastning på intensivvården i landet.

– Det rör sig inte om några specifika grupper, utan det är det vanliga intensivvårdspanoramat, säger Johnny Hillgren.

I förra veckan konstaterade Socialstyrelsen att antalet patienter med covid-19 som vårdas inneliggande på sjukhus, antingen på vanlig vårdavdelning eller på Iva, ökat till över 500. Senast det hände var i brottet mellan maj och juni.