Redan nu i veckan ska sjukhuset utöka antalet platser på förlossningen. I mitten av januari nästa år öppnar sjukhuset en ny vårdavdelning som ska samla alla eftervård på ett och samma ställe.

– När vi inrättar en egen vårdavdelning kommer också vår personal att få jobba samlat och tillsammans, säger Heidi Stensmyren, chef för tema kvinnohälsa och hälsoprofessioner på Karolinska universitetssjukhuset, till nyhetsbyrån TT.

Beskedet om utökningen av förlossningskapaciteten på Karolinska kommer samtidigt som det råder ett pressat läge för förlossningsvården i Stockholm. Under den senaste tiden har ett stort antal barnmorskor i regionen lämnat sina jobb på grund av dåliga arbetsförhållanden.

Maria Henricson Ek, verksamhetschef för graviditet och förlossning på Karolinska, hoppas att satsningen på sjukhuset ska leda till barnmorskor som sagt upp sig kommer tillbaka.

– Turbulensen har ju handlat om att man i hela förlossningsvården ser att barnmorskor har lämnat under många år, men vi ser också att det finns många barnmorskor som gärna vill komma tillbaka, säger hon till TT.

Utökningen av antalet förlossningar på Karolinska är inte den enda förändringen när det gäller förlossningsvården i Stockholm. Nyligen meddelade det blågröna styret i regionen att öppnandet av den planerade förlossningskliniken vid S:t Görans sjukhus tidigareläggs. Tanken verksamheten ska öppna 2023, tre år tidigare jämfört med det besked som regionen lämnade förra året.

Läs mer:

Öppnandet av ny förlossning på S:t Göran tidigareläggs

Läkare ställer sig bakom barnmorskorna i Stockholm

Läkare på Danderyds sjukhus: Ingen möjlighet att avlasta barnmorskor

Förlossningsläkare i Stockholm: »På håret att vi klarar vårt uppdrag«