Hela historien rullades upp för ett år sedan när Göteborgs-Posten avslöjade att en klinik påstod sig ha utfört PCR-tester, men inte analyserat proverna. De negativa provsvaren kunde senare användas som reseintyg, och patienten betalade olika mycket pengar beroende på hur brådskande hen ville ha resultatet. Bland annat erbjöds svar inom två timmar.

Unilabs, som påstods ha analyserat proverna åt kliniken, uppgav dock att de aldrig gjort några sådana analyser. Dessutom, påtalade åklagaren under rättegången i somras, skulle analyserna ha gjorts i Skövde – som ligger två timmar i bil från Göteborg. I juli dömdes läkaren mot sitt nekande till fängelse i ett år för flera fall av bedrägeri, grovt osant intygande och urkundsförfalskning. I domen skrev tingsrätten att man ser allvarligt på bedrägerierna. »Även om det inte är fråga om några större belopp gör den omständigheten att [den dömde] i sin egenskap av läkare har utnyttjat den pågående pandemin för egen vinning att straffvärdet för bedrägeribrotten är betydligt högre än vad som annars vore fallet och närmar sig gränsen för grovt brott.«

Nu har alltså även mannens bolag gått i konkurs, skriver Göteborgs-Posten. Enligt konkursförvaltaren har bolaget skulder på 150 000 kronor, men klinikens konto ska vara tomt. Efter att rättegången inleddes har mannen också fått sparken från sin andra tjänst vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Läs också:

Dömd för falska coronaintyg förlorar läkarlegitimation på egen begäran

Läkare döms till fängelse för att ha utfärdat falska coronaintyg

Rättegång inledd – läkare nekar fortsatt till falska coronaintyg