Sent på lördagskvällen höll personalen på akutmottagningen vid Värnamo sjukhus på att förflytta en svårt skadad patient till intensiven. När den transportabla syrgastuben skulle kopplas in smällde det till och det stod som en svetslåga rakt ut ur ventilen, enligt vad Magnus Cernerud har fått återberättat för sig. Flammorna tände eld i akutrummet, men elden kunde snabbt släckas av vårdteamet. En läkare skadades dock i olyckan. Tidigare har Magnus Cernerud sagt att mannens skador inte är livshotande. Han vill inte i övrigt kommentera hur läkaren mår, mer än att han fortfarande vårdas på sjukhuset i Värnamo. Alla andra inblandade klarade sig dock utan skador, även patienten. När Magnus Cernerud först informerades om olyckan förväntade han sig ett avsevärt värre läge.

Magnus Cernerud, verksamhetschef för medicin- och geriatrikkliniken och tillförordnad verksamhetschef för akuten i Värnamo. Foto: Privat.

– Min första tanke var »hur många skadade har vi?«. Jag förväntade mig multipla skadade, i sämsta fall döda, och helt förstörda lokaler, säger han.

Direkt efter olyckan gick sjukhuset upp i stabsläge och akuten fick tillfälligt stängas. Under söndagen kunde verksamheten dock dra igång igen, förutom i rummet där explosionen skedde.

Efter händelsen är personalen skärrad.

– Vi är professionella och vet att vi måste använda den här typen av syrgasutrustning och därför gör vi det, men jag tror att vi alla funderar när vi öppnar en syrgastub här, säger Magnus Cernerud.

Utrustning har beslagtagits av polisen inför brottsutredningen och ärendet är även anmält till Arbetsmiljöverket. Leverantören av syrgastuberna, Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg kopplas också in, samtidigt som sjukhuset nu drar igång en egen utredning. Det är inte ett drömscenario att styra upp utredningar samtidigt som vården är hårt belastad och covidfallen ökar.

– Men vi har inte något val, vi måste bara kunna lita på den här typen av utrustning.

Magnus Cernerud är stolt över personalens insatser under olycksnatten och ger även en eloge till alla de som kom in under söndagen.

– Det var en imponerande uppslutning. Vi skulle börja ringa in folk i går för att be dem hjälpa till men det behövdes inte, folk kom in frivilligt, säger han.