De senaste veckorna har sjukvården i Västerbotten sett en kraftig ökning av sorkfeber.

– Det är ett sorkår i år, vi har väldigt mycket sork, har regionens biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson tidigare sagt till SVT Nyheter Västerbotten.

Hittills har 67 fall av sorkfeber anmälts i december, varav 38 i Västerbotten, och Gunilla Persson tycker att det är oroande med så pass många smittade på kort tid. Fall har också inrapporterats från i första hand Västernorrland, Norrbotten, Jämtland och Dalarna, enligt TT. En eftersläpning på upp till ett par veckor kan dock förekomma i statistiken. Mycket i utvecklingen liknar det stora utbrottet av sorkfeber vintern 2006–2007, då totalt 70 fall rapporterades in i december. Det följdes senare av över 800 fall de första två månaderna på 2007.

– Utbrottet 2006/2007 började med en ganska blygsam ökning före jul, som blev betydligt större efter nyår, säger Marika Hjertqvist till nyhetsbyrån.

Utvecklingen framöver beror till stor del på vädret. Om snön smälter och sorkarna inte kan ta skydd under snötäcket söker de sig i större utsträckning inomhus, där människor riskerar att exponeras, säger hon.

Trots ökningen på sistone tycker inte Clas Ahlm, infektionsläkare och professor inom infektionssjukdomar vid Umeå universitet, att dagens läge liknar situationen i december 2006.

– Då hade vi innan jul och mellandagarna fyra till fem inlagda samtidigt. Nu har vi haft någon inlagd nyligen och har ett misstänkt fall inneliggande.

Han säger dock att det kan bli bekymmersamt för vården »med tre infektioner samtidigt« om det skulle bli en kraftig ökning av sorkfeber, eftersom ungefär var tredje som får diagnosen behöver läggas in på sjukhus för vård.

Sorkfeber, som ger influensaliknande symtom som hög feber, ont i kroppen och huvudvärk, smittar via virus i sorkspillning som man råkar andas in. Gunilla Persson uppmanar alla att undvika att sopa dammiga förråd och stugor där man sett sorkspillning.

– Man ska undvika att vara och rota på sådana ställen så att det virvlar upp damm, säger hon.