– Vi har ett mycket ansträngt läge vid länets akutsjukhus. Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Capio S:t Görans sjukhus är alla fortsatt i stabsläge för att möta patienternas behov av vård. Ökningen av antalet patienter med covid-19 är stor och samtidigt har vi många patienter med säsongsinfluensan. Sjukhusen har nu fullt fokus på den akuta och nödvändiga vården, säger chefläkaren Patrik Söderberg i ett pressmeddelande.

Hittills har totalt 85 fall av den nya virusvarianten bekräftats i regionen genom sekvensering, men inom kort bedöms nära 60 procent av alla covidfallen i regionen vara omikron, enligt regionens lägesrapport på torsdagen. Antalet nya coronafall ökar också vecka för vecka. Vecka 50 konstaterades 7 335 nya fall, för att en vecka senare stiga till 8 948 fall.

– Vi har nu snart 10 000 bekräftade fall per vecka. Vi ser inga signaler på att det är på väg att avta. Det är oroväckande, säger smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund.

Under torsdagen vårdades totalt 243 patienter med bekräftad covid-19, antingen på akutsjukhus eller i geriatrisk vård, en uppgång med 67 patienter sedan förra tidagen. 31 av dessa fick intensivvård.

Sedan pandemins början har 314 976 fall av covid-19 konstaterats i länet.

Läs också: Över 100 vårdas på Iva för covid-19 – högsta siffran sedan i juni