Det råder ett pressat läge för förlossningsvården i Stockholm. Under den senaste tiden har ett stort antal barnmorskor i regionen lämnat sina jobb på grund av dåliga arbetsförhållanden.

För att minska trycket på förlossningsvården har barnmorskor i regionen bland annat efterlyst att den planerade förlossningskliniken vid S:t Görans sjukhus ska öppna.

Nu meddelar den blågröna koalitionen i regionen att öppnandet av förlossningen vid sjukhuset tidigareläggs. Tanken är att kliniken ska öppna 2023, tre år tidigare jämfört med det besked som regionen lämnade förra året.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, uppger för Dagens Nyheter att hon tror att beslutet kan vara lösningen på den akuta situationen inom förlossningsvården i Stockholm.

Vid start kommer förlossningen på S:t Görans sjukhus ha en kapacitet på 2 000 förlossningar per år, men det kommer successivt att öka till 4 000.

På tidningens fråga om varför kliniken inte kan öppna på en gång svarar finansregionrådet Irene Svenonius (M):

– Det tar tid att få igång allt, även om lokalerna är klara saknas utrustningen och vi måste se till så att allt är på plats. Så att vi har en säker och trygg klinik när den väl öppnar.

Läs också:

Läkare ställer sig bakom barnmorskorna i Stockholm (19 november)

Läkare på Danderyds sjukhus: Ingen möjlighet att avlasta barnmorskor (12 november)

Förlossningsläkare i Stockholm: »På håret att vi klarar vårt uppdrag« (3 november)