Mia Ajax var områdeschef för hud, infektion och medicin vid Östersunds sjukhus när hon anordnade planeringsdagar på ett hotell som inte fanns med på listan över regionens upphandlade hotell. Divisionschefen Göran Örnung tog då ensam beslutet av avskeda henne, skriver Dagens Medicin. När tidningen nu har undersökt det underlag som Göran Örnung baserat sitt beslut på står det visserligen att regionens egna lokaler i första hand ska användas för den typen av arrangemang. Däremot står det inte att eventuella regelbrott ska kunna leda till uppsägning. Göran Örnung har nu bett regionens jurister att se över det underlag som han fått från HR-avdelningen.

– Så jag vet att det jag har fått muntligt även gäller skriftligt och håller för avslut av ett chefsförordnande, säger Göran Örnung till tidningen.

Han öppnar också för att den sparkade chefen kan komma tillbaka till sin tjänst ifall fel har begåtts.

– Sedan är frågan om Mia Ajax vill ha tillbaka sitt chefsförordnande, Göran Örnung.

Turerna kring Mia Ajax är bara de senaste i en rad schismer på sjukhuset i Östersund. Läkarföreningen har tidigare gjort flera anmälningar till Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön, som man anser att ledningen blundat för. När Mia Ajax fick lämna blev det droppen för föreningen som krävde att regiondirektören Hans Svensson och hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Söderkvist skulle avgå. Tidigare i veckan meddelade så regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (c) att Hans Svensson fått gå från sitt jobb med omedelbar verkan.

– Vi har gjort en samlad bedömning av det läge vi befinner oss i, det som hänt tidigare och vad behöver göras framåt. Och då har vi kommit fram till att vi behöver ett nytt ledarskap i regionen, sa Eva Hellstrand då till Läkartidningen.

Läs också:
Kritiserad regiondirektör får gå med omedelbar verkan (6 december)

Läkarföreningen i Jämtland kräver ledningens avgång: »Måttet rågat« (26 november)