– Det är ett ansträngt vårdplatsläge på grund av inläggningar av patienter både med och utan covid-19, sa Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, under torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

– Man är ju dessutom i en period där man försöker dra ned på verksamhet så mycket det går för att kunna bereda personalen välbehövlig och efterlängtad ledighet.

Myndigheten bedömer att beläggningen kommer att fortsätta öka åtminstone de kommande 14 dagarna. Thomas Lindén påpekade också att för första gången på länge vårdas över 500 patienter med covid-19 på sjukhus. Senaste det hände var i brottet mellan maj och juni.

Patienter med covid-19 som vårdas på Iva eller på vanlig vårdavdelning. Foto: Skärmdump från pressträffen 16 december

Och antalet har ökat fort på sistone. Den senaste veckan har antalet inneliggande stigit med knappt 80 personer, motsvarande cirka 25 procent.

– Det är en mycket snabb ökning, sa Thomas Lindén.

I Sverige finns i nuläget 484 disponibla Iva-platser, varav 405 är belagda – en ökning med 20 beläggningar på en vecka. Av dessa intensivvårdspatienter är det en femtedel som har covid-19. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten är det omkring tio gånger högre risk för ovaccinerade att hamna på Iva, jämfört med vaccinerade. Av landets 21 regioner är det 16 som har covid-19-patienter på Iva.

Antalet sjukdomsfall ökade med 30 procent förra veckan. Relaterat till det är också att testningen ökat, vilket också kan bero på att andra infektioner också cirkulerar.

– Det är många infektioner som snurrar just nu. Många personer behöver följaktligen testa sig för covid, sa Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Tidigare på torsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten och regeringen en förändring i inresekrav i landet. Sverige kommer att ställa krav på covidbevis även för inresande från de nordiska länderna.

På torsdagen blev det också klart att läkarintyget för smittbärarpenning tillfälligt tas bort, vilket regeringen aviserade i början av månaden. Smittbärarpenning kan ges till personer som måste stanna hemma från arbetet för att de är eller misstänks vara smittade av covid-19.

 

Läs även:

Covidbevis blir krav även för resenärer från de nordiska länderna