– Att folk slipper gå från jobbet för att vaccinera sig tror jag skulle öka vaccinationstäckningen. I vilket fall så är det värt att testa, för det har inte testats, säger Peter Munck af Rosenschöld, vd på branschorganisationen Sveriges företagshälsor, till Dagens Nyheter.

Enligt en enkät som organisationen gjort kan drygt hälften av alla företagshälsor i landet tänka sig att hjälpa till med vaccineringen mot covid-19. En tidigare undersökning visade också att man har möjlighet vaccinera över 80 000 personer varje vecka.

Peter Munck säger till DN att det oftast inte handlar om att regionerna säger nej utan att de omöjliggör det genom de uppsatta villkoren, bland annat genom att det krävs att man ska kunna vaccinera en bred allmänhet samt att ersättningsmodellen är för dålig.

Sveriges Kommuner och regioner (SKR) menar dock att det inte handlar om att regionerna inte vill ta den hjälp som företagshälsorna erbjuder utan att den oftast inte behövs.

– Många etablerade ju ett sätt som fungerade bra vid dos ett och dos två. I dag har regionerna kapacitet att vaccinera ungefär 450 000 doser per vecka och bedömer inte att man har ett kapacitetsproblem med de nu liggande rekommendationerna, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, till DN.