Biståndsminister Matilda Ernkrans (S) och IVI:s generaldirektör Jerome Kim när avsiktsförklaringen skrevs på. Foto: Internationella vaccininstitutet

Internationella vaccininstitutet (IVI) bildades 1997 som en del i FN:s utvecklingsprogram UNDP. Institutets syfte är att utveckla och distribuera vacciner för en global hälsa, främst med ett fokus på fattiga länder.

IVI:s huvudkvarter är i Seoul, Sydkorea. Men nu kommer det första internationella sätet utanför Sydkorea, där Stockholm har valts för ett Europakontor. I fredags skrev organisationen en avsiktsförklaring tillsammans med svenska utrikesdepartementet. Med Europakontoret vill institutet skapa ett internationellt nav för forskning, innovation och samarbete, skriver IVI i ett pressmeddelande.

Enligt IVI:s generaldirektör Jerome Kim har Sverige i alla år varit ett mycket viktigt stöd för institutet.

– Från att ha hjälpt till att utveckla världens första prisvärda orala koleravaccin till att stärka bevakningen av covid-19 där resurserna är skrala, har Sveriges stöd möjliggjort IVI:s arbete över hela spektrumet av vaccin och global hälsa, och vi är glada att gå in i denna nya fas av vårt samarbete, säger han.

Biståndsminister Matilda Ernkrans menar att institutets placering av kontor i Stockholm ger Sverige nya möjligheter att bidra till en global och rättvis tillgång på vaccin, och att det ger Sverige en större roll i det internationella hälsoarbetet.

–  Att Internationella vaccininstitutet väljer Sverige som bas för sitt arbete i Europa och gentemot Afrika är ett styrkebesked för svensk forskning, internationellt samarbete och företag inom life science, säger hon i ett pressmeddelande från regeringen.