Sylfs namninsamling riktar sig inte bara till vikarierande underläkare som själva är drabbade av bristen på AT-platser, utan även till andra läkare, liksom anhöriga och patienter. De svarande kan välja mellan ett antal förifyllda fraser baserat på ens bakgrund. Exempelvis kan man svara som den seniora läkaren som vill säkra återväxten inom läkarkåren eller som den yngre som sökt AT-tjänster över hela landet utan framgång.

Madeleine Liljegren, ordförande i Sylf. Foto: Anders Wiklund, TT Nyhetsbyrån

– Tanken är att det ska vara enkelt att ta ställning för fler AT-platser, säger föreningens ordförande Madeleine Liljegren.

Underskrifterna ska sedan skickas till Sveriges Kommuner och regioners sjukvårdsdelegation och förhandlingsdelegation, eftersom Sylf anser att den satsning som regionerna utlovat är för mager. Läkartidningen har tidigare rapporterat att regionerna planerar att tillsätta 120–130 fler AT-tjänster år 2024 jämfört med i dag. Men Sylf vill se ytterligare flera hundra och hoppas att den nya kampanjen ska få fler att förstå vikten av en AT-utbyggnad.

– Utan fler AT-platser får vi inte fler specialistläkare och det är bristen på specialistläkare som driver vårdköerna. Tiden före AT är bortkastad både för läkare och patienter, säger föreningens kanslichef Livija Ginters.

Hon säger att problemet med olegitimerade läkare utan AT-placering har vuxit sig allt större.

– Det är gruppen icke-legitimerade som inte gör AT som fyller schemaraderna runt om i landet, och de har ökat i antal de senaste åren. I dag är de en tredjedel av den olegitimerade arbetskraften.

Både Livija Ginters och Madeleine Liljegren vittnar om en frustration bland de yngre läkarna om att inte tillräckligt har hänt i frågan.

– Vi har skrivit debattartiklar, vi har träffat SKR och politiker, vi har försökt nå fram på olika sätt utan att lyckas. Vi hoppas att det här blir ett uppskattat grepp och att en mejlstorm direkt från underläkare och patienter kan få dem att vakna, säger Madeleine Liljegren.