Enligt CHMP, den europeiska läkemedelsmyndighetens kommitté för humanläkemedel, har vaccinet visat en effekt på ungefär 90 procent mot symtomgivande covid-19 i två stora kliniska prövningar med mer än 45 000 personer.

Expertkommittén konstaterar att alfa och beta var de mest cirkulerande virusvarianterna när studierna pågick och att det finns begränsat med data när det gäller till exempel den nyupptäckta varianten omikron.

Nu blir det upp till EU-kommissionen att formellt klubba igenom det villkorade godkännandet.

Nuvaxovid är inte ett mRNA-vaccin utan bygger på äldre teknik.

Enligt Dagens Nyheter har Sverige beställt fyra miljoner doser av vaccinet, som kommer under nästa år. Sveriges vaccinsamordnare Rickard Bergström ser vaccinet som ett komplement till de vaccin som redan är på banan.

– Folkhälsomyndigheten håller på och funderar över hur man ska använda proteinvaccinen. Till exempel finns det vissa grupper, som personer med nedsatt immunförsvar, som inte lyckats få bestående antikroppsskydd med mRNA-vaccinen. Då behöver man testa något annat, sa han till DN tidigare i december.